Sabtu, 11 Desember 2010

Historische Stukken - nog steeds actueel

Belgisch Adoptiebureau Horizon Stopt ermee

Het adoptiebureau Horizon zit financieel in moeilijke papieren en kan de activiteiten niet langer voortzetten. Dat meldt Kind en Gezin.

Lopende dossiers voor adoptie uit China, Rusland en Nepal zullen zo veel mogelijk overgenomen worden, zo wordt benadrukt.Financiële problemenDe financiële problemen bij Horizon, één van de vijf erkende bemiddelingsbureaus voor interlandelijke adoptie in Vlaanderen, zijn een samenloop van factoren, zo luidt het.

"De drastische terugloop van adopties uit China, de onverwacht lange en dure accreditatieprocedure voor Rusland en de politieke instabiliteit van Nepal, hebben ertoe geleid dat er veel geïnvesteerd is in de uitbouw van de adoptiedienst terwijl er de voorbije maanden weinig bemiddelingscontracten konden worden afgesloten en de inkomsten laag waren."

Wachtlijsten

De Vlaamse Centrale Autoriteit inzake Adoptie (VCA) doet al het mogelijke om de adoptieprocedures voor de volledige wachtlijsten van Rusland, China en Nepal verder te laten lopen. Ze zal een beroep doen op buitenlandse adoptiediensten om de samenwerking met deze herkomstlanden en de lopende dossiers over te nemen.

Adoptieouders met vragen kunnen terecht bij de VCA op 02/533.14.76 en 02/533.14.77 of via mail (adoptie@kindengezin.be). (belga/tdb)

30/06/08 06u44

Lees ook: Vanackere: "Dossiers adoptiebureau Horizon afwerken"

Ministerie van Justitie ontkent structurele problemen met adopties uit Haïti

In een reactie aan de tweede kamer heeft de Minister van Justitie laten weten dat zijn inziens de Vergunninghouder en Adopties uit Haïti niets valt te verwijten en zorgen hoeft te maken.

Opnieuw laat het betrokken ministerie zien dat adoptiemisstanden ongestraft kunnen voortduren en directe onderzoeken niet van toepassing zijn. Telkens wordt verwezen naar een herziening op het adoptiebeleid door middel van "Kwaliteitskader Vergunninghouders" maar geeft niet aan hoe problemen rondom Interlandelijke Adopties opgepakt dient te worden.

Het lijkt erop dat alle ketenpartners de gelederen sluiten - waarvan het Ministerie een Schakel is - waardoor een accuraat ingrijpen telkens achterwege blijft. Wat in ieder geval als een feit valt te constateren is dat geadopteerden telkens de rekening hiervan betalen zonder enige bijstand en hulp. Het zo vaak gedragen motto dat adoptie in het belang van kinderen dient te gebeuren is opnieuw hiermee ter disscussie gesteld.

Niet het kind in nood staat bij de commissie-Kalsbeek centraal, maar de kinderwens van adoptieouders

Emeritus-hoogleraar adoptie van Universiteit Utrecht, dr. René Hoksbergen laat zich kritisch uit over het bij de UAI bekend staand omstreden rapport van Commissie Kalsbeek.

De heer Hoksbergen is niet verrast over de omvang van het rapport en laat hier en daar doorschemeren dat de commissie op verschillende punten wel positieve adviezen aangeeft ten opzichte van enkele vraagstukken voor geadopteerden.

Echter het artikel in Trouw vanochtend straalt een inhoud van kritiek uit. Aangehaald wordt het hoofdstuk over de zogeheten ‘facilitation payments’ om buitenlandse ambtenaren sneller te laten lopen om één en ander gedaan te krijgen. Het hoofdstuk waaruit blijkt dat overheden akkoord gaan met steekpenningen en omkoping van ambtenaren en derden.

Tevens laat Hoksbergen een zorgelijk geluid horen over de adoptienazorg die wel genoemd wordt in het rapport maar verder niet wordt voorzien van handen en voeten. Iets waarvan de UAI al jaren aangeeft dat door gebrek aan samenwerking en gedrag dat lijkt op onderlinge concurentie de werkelijke implementatie van een landelijk beleid tegenhoudt. Met name door partijen die gefaciliteerd en betaald worden door de betrokken ministeries zelf.

Opnieuw blijkt weer eens dat na de Wobka en de HAV, een nieuw Nederlands rapport, geïnitieerd door de overheid, opnieuw uitblinkt, in het beslissen over de betrokken partijen – ouders en geadopteerden – inplaats van hen te betrekken bij de beleidsontwikkeling en uitvoering over iets wat hen als eerste aangaat. Iets wat over de hele wereld valt waar te nemen en daarmee gerust een internationaal fenomeen genoemd mag worden.

Opnieuw blijken de kinderen en de onbeschermde ouders de speelbal te zijn van aspirant adoptieouders en hun overheden.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar