Sabtu, 18 Desember 2010

Dutch Adopters receive financial compensation for Adoption

DE WERELD IS VAN IEDEREEN

With courtesy of DWIVI by Michiel 17/12/2010

Vergoeding

De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer heeft onlangs vergaderd over het advies van de Raad van State over de voorgestelde adoptievergoeding. Volgens dit voorstel krijgen alle adoptieouders €3700 bij aankomst van hun adoptiekind als tegemoetkoming in de kosten die met adoptie zijn gemoeid. Dit bedrag is tot stand gekomen door de totale kosten van de vorige regeling (belastingaftrek) te delen door het aantal verwachte aankomsten (1000: de schatting is al een paar jaar terug gemaakt). De Raad is erg kritisch:
"[De regeling] maakt geen onderscheid naar de draagkracht van de ouders, noch naar de aard van de kosten. Niet aannemelijk is dat alle adoptiefouders in zodanige omstandigheden verkeren dat een tegemoetkoming op haar plaats zou zijn omdat de adoptie anders niet tot de mogelijkheden zou behoren."
De leden van D'66 brengen nog naar voren dat interlandelijke adoptie geen kinderbeschermingsmaatregel is en dat ouders daarom geen aanspraak kunnen maken op een bijdrage door de overheid. De PvdA vraagt of de €900 voor de verplichte voorlichting niet veel te hoog is. Tenzij het de bedoeling is om de medewerkers van de Stichting Adoptievoorzieningen aan het werk te houden, is dit wel (weer) een erg domme suggestie van de PvdA. Immers, mensen gaan pas serieus nadenken of ze adoptie echt wel willen als ze daar kosten voor moeten gaan maken. Dus als de voorlichting gratis zou zijn, neemt het aantal deelnemers fors toe, maar blijft het aantal aanvragers voor een beginseltoestemming ongeveer hetzelfde.

Mij lijkt het billijk als adoptieouders met een laag inkomen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Adoptie is duur en relatief arme mensen houden niet minder van kinderen dan relatief rijke. De vraag is hoe je dit regelt zonder torenhoge uitvoeringskosten.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar