Madeleine zou volgens justitie bij roofouders moeten blijven
De naam Madeleine McCann zal bij velen geen toelichting behoeven. Wie herinnert zich niet de spoorloze verdwijning van dit Britse meisje tijdens de vakantie met haar ouders in Portugal in mei 2007?
Het onderzoek naar de toedracht is al geruime tijd op een dood spoor beland, maar wonderen gebeuren soms en niet uitgesloten kan worden dat dit meisje morgen of over een aantal jaren opeens levend wordt teruggevonden.
Zo kwam een Indiaas echtpaar er in 2007 achter dat hun zoon Rahul die jaren daarvoor was ontvoerd, bleek te zijn doorverkocht aan een kindertehuis en uiteindelijk via adoptie bij een Nederlands echtpaar terecht was gekomen.
Vergelijkbare verhalen van Chinese ouders van wie de kinderen waren afgenomen en voor adoptie waren aangeboden, doken dit jaar in de media op (Binnenland, 19 augustus).
Op een naar aanleiding van die misstanden gestelde vraag aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wat hij voornemens was te doen, indien blijkt dat in Nederland geadopteerde kinderen in China van de ouders zijn geroofd heeft de minister geantwoord dat hij het belang van het kind voorop stelt.
Hij wil bepalend laten zijn in hoeverre er reeds een hechtingsrelatie tussen het kind en de adoptiefouders tot stand is gekomen en of een verbreking van deze relatie met de adoptiefouders de verdere ontwikkeling van het kind zal schaden (Aanhangsel Handelingen II 2008/09, nr. 7163).
Een vergelijkbaar antwoord op de vraag of Madeleine, indien zij wordt teruggevonden, herenigd zou moeten worden met haar ouders, of dat het wellicht beter voor haar is bij de mensen te blijven bij wie zij sinds haar verdwijning heeft verbleven en met wie zij inmiddels een emotionele band heeft opgebouwd, zou hoogstwaarschijnlijk een grotere storm van publiciteit veroorzaken dan de verdwijning van het meisje zelf.
Dit roept de vraag op wat het verschil is tussen dit meisje en de Indiase en Chinese kinderen die ook op illegale wijze bij hun ouders zijn weggenomen. Waarom is de hereniging met hun kind voor de Indiase en Chinese ouders niet van dezelfde vanzelfsprekendheid als bij de ouders van Madeleine?
In het maatschappelijk debat over adoptie zouden de geadopteerden meer gehoord en gezien moeten worden. Dit lijkt echter des te meer te gelden voor de (biologische) ouders.
In India wachten de ouders van Rahul nog elke dag op de terugkomst van hun zoon, talloze ouders in China ook. Klaarblijkelijk heet niet elk kind Madeleine McCann.
Ime Vreken, Den Haag
Jurist en geadopteerd uit Zuid-Korea
Bron: Volkskrant 22 augustus 2009
· · · — — — · · · — — — · · · — — — · · · — — — · · ·
Tidak ada komentar:
Posting Komentar