Senin, 18 Januari 2010

ANP - ‘Versnelde adoptie is verkeerd signaal’

‘Versnelde adoptie is verkeerd signaal’

Geplaatst: 18 januari 2010 15:36, laatste wijziging: 18 januari 2010 15:44

ANP

SOEST - Het versnellen van de adoptie van kinderen uit Haïti is een verkeerd signaal. Zowel naar dat land als naar de adoptieouders toe. Beide krijgen de indruk dat het simpel en snel kan. Dat stelt René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie.

Hij vindt dat de ouders die deze kinderen zonder uitgebreide procedure adopteren, verplichte begeleiding moeten krijgen van deskundigen. Hoksbergen vindt dat adoptie zo niet moet gebeuren. ,,Je ziet dat wanneer een land in grote moeilijkheden verkeert, mensen vreselijk graag een kind willen adopteren om het daar weg te halen. Het lijkt een fraai gebaar van minister Ernst Hirsch Ballin om een aantal kinderen versneld toe te laten, maar dat is het niet. Het is zeer riskant.''

De emeritus hoogleraar doelt daarbij op de kinderen die in feite nog niet in een adoptieprocedure waren opgenomen. De versnelde adoptie van kinderen van wie de procedure bijna helemaal was afgerond, vindt hij wel goed. ,,Het Westen moet niet arrogant zijn en niet denken dat de kinderen beter af zijn bij ons'', zei Hoksbergen maandag.

Verwaarlozing

Hoksbergen voorspelt dat de chaos in Haïti door overvallen en ander geweld nog veel erger zal worden en dat een heleboel kinderen daarbij zullen omkomen. Desondanks houdt hij vast aan zijn standpunt dat versnelde adoptie een verkeerd initiatief is, omdat heel veel kinderen zwaar beschadigd zijn. Niet alleen door de verwoestende aardbeving, maar waarschijnlijk al eerder door verwaarlozing en mishandeling.

Hoksbergen waarschuwt al tientallen jaren voor adoptie uit landen waar chaos heerst. Hij noemt als voorbeelden Vietnam en Bosnië. Hij noemt Haïti een middelgroot adoptieland, waaruit sinds 1983 kinderen naar Nederland komen. Het begon in dat jaar met één kind. De jaren daarop, tot en met 1998, kwamen er in totaal enkele tientallen adoptiekinderen vandaan. Sinds 1999 zijn het er meer geworden, tot ongeveer zestig per jaar.

Tot de aardbeving waren er in totaal ongeveer duizend Haïtiaanse adoptiekinderen in Nederland. Deze kinderen kwamen allemaal naar Nederland via de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) en de vereniging Wereldkinderen.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar