Rabu, 30 Maret 2011

RECHT OP ADOPTIEKINDEREN ?

TER INFO -  EERSTE REACTIE  - UAI

De UAI ontving van de het Ministerie van Veiligheid & Justitie een schrijven (21 maart 2011) waarin wordt gesteld dat niet alle kinderen die vorig jaar binnen kwamen met de bedoeling geadopteerd te worden geformaliseerd kunnen worden, juist vanwege het niet gecontroleerd kunnen krijgen van de status van de kinderen.

Voor alle drie categorieën blijkt dit bovenstaande te gelden.

Citaat:

"Mij is bekend dat de rechter tot op heden pas enkele gevallen deze 'zwakke' adoptie heeft omgezet in een sterke adoptie, mede omdat van deze groep kinderen niet alle oorspronkelijke, originele documenten beschikbaar zijn. Aangezien deze omzettingen privé aangelegenheden betreffen, heb ik niet de beschikking over informatie van al deze zaken en kan ik u geen exacte cijfers verstrekken."

Tevens blijkt uit de brief dat het ook niet duidelijk is over er nog ouders zouden zijn alhoewel er wordt gesuggereerd dat er onderzoek zou zijn gedaan in Haiti, blijkt nergens uit wie en hoe dat onderzoek dan is gedaan. In kader van onderzoeken uitgevoerd door de Nederlandse overheid in India en China in vergelijkende omstandigheden, vragen wij ons af hoe objectief en volledig deze onderzoeken dan ook zijn uitgevoerd.

Deze hele kwestie laat opnieuw zien, dat het halen van kinderen uiteindelijk ervoor zorgt, dat na het verstrijken van family life (artikel 8 evrm) je (andermans) kinderen gewoon kunt houden. Als diverse partijen aangeven, waaronder Unicef, ISS ed., dat het niet te controleren valt wat zich in Haiti afspeelt, en wij de gevolgen ondervinden van volwassen geadopteerde Haitianen die op een dergelijke manier al eens eerder in Nederland zijn terecht gekomen, met grote gevolgen voor hun welzijn, moet je je afvragen of je dergelijke ontwikkelingen wel moet toejuichen zoals de indruk wordt gewekt in het onderstaande artikel van Trouw.

Je zou jezelf eveneens de vraag de moeten stellen in hoeverre adopties met een dergelijke achtergrond langer als een privekwestie moet worden bestempeld, als er gebruik is gemaakt van overheidsmiddelen om deze kinderen in Nederland te krijgen op een manier die op zichzelf eigenlijk al ter discussie gesteld zou moeten worden. Maar zoals gewoonlijk blijft de hele ethische discussie achterwege en ook de belangen van volwassen geadopteerden, met name uit Haiti, die op een dag zich afvragen waarom niemand zijn best heeft gedaan om beter en zorgvuldiger te handelen en na te denken over de mogelijke en (geen uitzonderlijke) maatschappelijke uitval van deze kinderen op volwassen leeftijd.

Deze zorg wordt momenteel door steeds meer volwassen geadopteerde Haitiaanse geadopteerden en transraciale en transculturele geadopteerden over de hele wereld geuit.

Het feit dat overheden geen oog en oor hebben voor volwassen geadopteerden maar wel voor de (aspirant)adoptieouder lobby is een bevreemdend fenomeen, omdat het toch over hun belang ging ?

Nu duidelijk blijkt dat zij, de geadopteerden, steeds duidelijker (internationaal) hun kritiek uiten over dergelijke praktijken maar (inter)nationale overheden zich slechts richten op de belangen van de adoptielobby wordt zo langzamerhand zichtbaar, waar de werkelijke belangen liggen.

UAI 2011 - HAITI

----------------------------------------------------


 
Adoptie uit Haïti kan Politiek TROUW
In tehuizen zitten nu heel veel kinderen te wachten op ouders, zegt Macky Hupkes van de Nederlandse Adoptiestichting (NAS), die bemiddelt bij adoptie van ...
www.trouw.nl/tr/nl/4500/.../Adoptie-uit-Haiti-kan.dhtml

Iris Pronk − 31/03/11, 07:29
 
Adopteren uit Haïti is wél verantwoord, vinden aspirant-adoptieouders. Dat staatssecretaris Teeven van justitie de adopties uit dit land nog steeds opschort, is volgens hen 'niet in het belang van het kind'. In een petitie vragen ze Teeven om 'per direct' in actie te komen. Justitie zal later reageren.
"In tehuizen zitten nu heel veel kinderen te wachten op ouders," zegt Macky Hupkes van de Nederlandse Adoptiestichting (NAS), die bemiddelt bij adoptie van kinderen uit Haïti. Het omgekeerde is ook waar: op de wachtlijst van de NAS staan tientallen Nederlandse gezinnen die verlangen naar een Haïtiaans kind.

Een Nederlandse delegatie zou deze maand poolshoogte gaan nemen in Haïti, om te onderzoeken of de adoptieprocedure weer 'zuiver' kan verlopen. Vorig jaar repten verschillende internationale rapporten nog over corruptie, chaos en kinderhandel in het land dat in januari 2010 door een aardbeving werd geteisterd.

Maar omdat er nog geen nieuwe Haïtiaanse regering is, heeft de Nederlandse overheid de reis uitgesteld. Tot ergernis van de aspirant-ouders en de NAS, die vlak na de aardbeving via een luchtbrug voor het laatst 109 Haïtiaanse kinderen naar Nederland haalde.

"Het ministerie neemt nu wel heel erg de tijd," zegt Hupkes. "Intussen hebben landen als de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Zwitserland de adopties al hervat."Volgens haar is de orde in Haïti inmiddels voldoende hersteld. "De kinderbescherming functioneert, de rechtbank ook. Adoptie uit Haïti is geen gladde weg, maar we kennen de risico's en we kunnen maatregelen nemen om die te omzeilen."Kinderhandel is het belangrijkste risico, en dat denkt de NAS goeddeels te kunnen uitsluiten door géén wezen te adopteren. "Tenzij ook daadwerkelijk is vastgesteld dat ze wees zijn, en er een deugdelijk rapport over hun herkomst ligt."

Wel in aanmerking komen kinderen die zijn afgestaan voor adoptie. Hupkes: "Daarbij moet duidelijk zijn dat de ouders vrijwillig afstand doen, dat ze beseffen dat hun kind naar het buitenland gaat en dat de adoptie onomkeerbaar is." De NAS wil ook dat deze ouders een DNA-test doen. "Daarmee kunnen we niet de vrijwilligheid, maar wel de bloedband vaststellen. Zo wordt kinderhandel erg moeilijk."

Maar de lobby van de aspirant-ouders en de NAS overtuigt nog niet iedereen. Volgens Unicef was de Haïtiaanse wetgeving rond adoptie ook vóór de aardbeving slecht geregeld. Haïti heeft pas deze maand een handtekening gezet onder het Haags adoptieverdrag, dat kinderhandel moet tegengaan. Maar het duurt nog wel even voordat ze het in praktijk kunnen brengen. "De Haïtiaanse overheid kan een zorgvuldige procedure gewoon niet garanderen", aldus een Unicef-woordvoerder.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar