Senin, 07 Juni 2010

Nederland - 5 juni 2010 -Iris Pronk-

Ouders eisen via DNA-test kind ’terug’


Indiase ouders eisen voor de rechter een DNA-test, om vast te stellen of hun geroofde zoon door Nederlandse ouders is geadopteerd. Zo ja, dan willen ze persoonlijk contact met hem. Het is voor het eerst dat biologische ouders uit een herkomstland in Nederland hun gelijk komen halen.

De rechtszaak dient op 15 juni in Lelystad en is aangespannen door mevrouw K. Nagarani en haar man E. Kathirvelu uit een sloppenwijk van de Indiase stad Chennai. Hun jongste kind ’Rahul’ werd ontvoerd in 1999 en is in 2002 – via een malafide weeshuis – vermoedelijk door een Nederlands echtpaar geadopteerd. Hij is nu twaalf jaar. De zaak kreeg in 2007 aandacht door tv-rubriek ’Netwerk’.

De Nederlandse ouders, die hun zoon geheel volgens de regels adopteerden, weigeren tot nog toe hun medewerking. Tijdens een kort geding op 29 april voerde de curator van Rahul aan dat hij zelf geen test wil doen. Hij is bang dat zijn biologische ouders hem zullen opeisen.

De rechter besloot dat in een kort geding niet kan worden uitgemaakt of de DNA-test in het belang is van het kind. Dat moet in de rechtszaak op 15 juni blijken. Die zaak draait niet om een herziening van de adoptieprocedure, benadrukt Esther Schoneveld, de advocaat van de Indiase ouders. Zij willen naast een DNA-test en een omgangsregeling ook op de hoogte worden gehouden over het leven van Rahul. „Het is een dramatische zaak; er zijn alleen maar verliezers”, aldus Schoneveld.

Het Indiase echtpaar zal de rechtzitting bijwonen. „Als het tenminste lukt om hun paspoorten en visa op tijd te regelen”, zegt Roelie Post begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting van Against Child Trafficking, die de belangen van de Indiërs behartigt. Zij ziet deze zaak als een internationale ’testcase’ voor biologische ouders van geroofde en vervolgens geadopteerde kinderen.

Adoptiespecialist William Duncan, die toezicht houdt op het Haags Adoptieverdrag, kent slechts enkele vergelijkbare zaken in het buitenland. Volgens oud-hoogleraar adoptie René Hoksbergen komt het wel vaak voor dat volwassen geadopteerden aan hun biologische ouders vragen om een DNA-test te doen. „Maar het omgekeerde is uniek.”

© Trouw 2010, op dit artikel rust copyright.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar