Minggu, 17 Januari 2010

Brief naar NGO's in Nederland en vaste kamercommissie van Justitite



United Adoptees International

Postbus 92269
1090 AG Amsterdam
The Netherlands

uai.hwestra@gmail.com


Algemene Brief

Uitgegaan naar enkele grote NGO’s

in Nederland.


Geachte…./ Beste…,

Afgelopen week is de wereld overspoeld met berichten over de ramp in Haïti. Dit leverde buiten vreselijke beelden van menselijk leed ook de vraag op en hoe nu verder.

Als eerste dient natuurlijk de humanitaire hulp op gang te komen en zorg te worden gedragen voor medische voorzieningen en voedsel. Echter gaan dit soort rampen sinds enkele decennia ook gepaard met versnelde adopties, kinderroof (childtrafficking) en geforceerde afstand voor interlandelijke adopties naar het westen.

Grote non gouvernementele organisaties waarschuwen voor een verkeerd signaal om adoptie te zien als prioriteit verpakt onder het mom van humanitaire hulp. Zo wordt er een appel gedaan op andere prioriteiten zoals gesteld hierboven.

Toch heeft ook de Nederlandse overheid gemeend adoptie als eerste prioriteit te moeten stellen en is het nu al akkoord gegaan met 110 adopties uit Haïti. Waarvan eerst 56 adopties versneld werden goedgekeurd door het Ministerie van Justitie met als argument dat deze reeds in de ‘pijplijn’ zaten zien adoptiebureaus, onder druk van aspirant adoptieouders, hun kans schoon om druk uit te oefenen om meerdere (risicovolle) adopties los te krijgen uit dit getroffen land.

Zo de minister van justitie eerst deze week aangaf risicovolle adopties te stoppen is hij nu van mening dit soort adopties wel doorgang te laten vinden op basis van humanitaire gronden. De UAI maakt zich grote zorgen over dergelijke inconsistente uitingen. Vooral nu blijkt dat de tussenpersoon in Haïti (Gods Littlest Angels) zelf op haar weblog schrijft dat zij ouders in Haïti beweegt om kinderen af te staan voor interlandelijke adopties. Op deze berichtgeving heeft het ministerie nog niet gereageerd.

Steeds blijkt het weer, dat in tijden van crisis, we hebben het gezien bij onder andere in de tijd van de Tsunami ramp, dat vaak eerst de adoptieorganisaties voet aan wal zetten voordat regeringen duidelijk hebben hoe met de ramp om te gaan. Wij vinden dat een onverantwoordelijke vorm van kinderoogsten voor het belang van adoptieouders.

Het lijkt erop dat de internationale gemeenschap massaal aan dit fenomeen gehoor geeft. Naast Nederland zijn Frankrijk, België, Canada, en de Verenigde Staten uitgevolgen met eigen luchtbruggen om zoveel mogelijk kinderen het land uit te krijgen. Niet voor medische hulp of anderszins maar voor interlandelijke adoptie.

De enige reden waarom dit kan gebeuren is, omdat adoptieorganisaties deze kinderen niet zien als ingezetenen van Haïti maar als HUN kinderen zoals de initiatiefnemer in Nederland, De Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) het communiceerde.

Het stemt ons triest, dat er zo massaal en volop gebruik gemaakt wordt van deze ramp onder verkeerde voorwendselen, met geld en moeite van de samenleving, in plaats werkelijk na te denken wat voor de ouders daar en hun kinderen (Naar schatting leefden de meeste ouders nog voor de ramp, waardoor ook de procedures vertraging opliepen vanwege afstandsverklaringen etc.) goed zou zijn. Het weghalen van kinderen onder het mom van humanitaire hulp voor adoptie hoort ons inziens daar niet bij.

Graag vernemen wij het standpunt van uw organisatie en verzoeken u anderszins dit onderwerp binnen uw organisatie te willen communiceren.


Hoogachtend,

Hilbrand W.S. Westra

Voorzitter United Adoptees International

Tidak ada komentar:

Posting Komentar