Sabtu, 26 Maret 2011

AT & UAI TEGEN PETITIE NAS - HEROPENING HAITI

Een groep adoptieouders heeft onlangs een petitie opgezet om adopties vanuit Haiti weer mogelijk te maken.
Adoptie Trefpunt en de UAI adviseren om deze petitie vooral NIET te tekenen. Er is te veel aktuele schokkende informatie die bewijst dat adoptie vanuit Haiti nog lang niet aan de orde kan zijn. Een keiharde werkelijkheid waarvoor men liever de ogen wenst te sluiten, met het excuus dat opschorting niet in het belang van het kind zou zijn.   Kinderen in Haïti worden verkocht voor minder dan 1 euro (21-2-2011)
LINK: http://welingelichtekringen.nl/11488-kinderen-in-haiti-worden-verkocht-voor-minder-dan-1-euro.html De Britse Daily Telegraph heeft verslag gedaan van het werk van BPM (Brigade de Protection des Mineurs), die dagelijks proberen illegale kinderhandel op te sporen. Children in Haiti are being sold for as little as 76 pence each by traffickers taking advantage of the chaos from last year’s earthquake, new figures from Unicef show.The Daily Telegraph gained exclusive access to film the work being carried out by Unicef to try and tackle the problem.
The charity is funding the Brigade de Protection des Mineurs (BPM) - working in conjunction with the police - which monitors the camps and Haitian borders to pinpoint vulnerable children. Zie:http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralamericaandthecaribbean/haiti/8328850/Haiti-earthquake-children-sold-by-traffickers-for-as-little-as-76-pence-each.html Het is pijnlijk te moeten constateren dat op de een of andere manier men niet bereid is te leren uit de lessen van Guatemala, Cambodja, Roemenië, Vietnam en Ethiopië. Hoe pijnlijk de beelden van beschadigde kinderen ook moge zijn, gezien de stand van zaken in Haiti (corruptie, vervalsing van papieren/documenten, omkoping, misleiding etc.) is het naief te veronderstellen dat er -op korte termijn- een deugdelijk procedure gewaarborgd kan worden.   De motivatie van de groep adoptieouders die de petitie hebben opgesteld
Staatssecretaris Teeven heeft besloten de interlandelijke adoptie uit Haiti tijdelijk op te schorten. Zie: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2010/12/13/voorlopig-geen-adopties-uit-haiti.html
In maart 2011 zou de staatssecretaris een werkbezoek aan Haiti brengen. Dit werkbezoek is uitgesteld tot na de installatie van een nieuwe regering. De groep adoptieouders (en anderen) die in de bres springen voor de kinderen in Haiti vinden dat deze opschorting niet in het belang van het kind is.
Volgens hun heeft de besluitvorming plaatsgevonden op basis van onduidelijke argumenten, en die niet getoetst aan het Nederlandse kanaal, waardoor er op dit moment adoptabele kinderen, met een uiterst onzeker toekomstperspectief, in tehuizen verblijven. De staatssecretaris vindt een werkbezoek noodzakelijk, maar heeft deze meerdere malen uitgesteld, waardoor kinderen onnodig lang moet wachten en blijvend schade kunnen oplopen. De aspirant-adoptieouders vinden dat ze aan het lijntje worden gehouden. Verder wijst deze groep oduers naar vergunninghouder NAS, die pretendeert een deugdelijke procedure te kunnen waarborgen.
Het bestuur van de NAS heeft kennis genomen van het besluit van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.
Al eerder heeft de NAS uitgesproken het te betreuren dat adopties vanuit Haïti naar Nederland zijn opgeschort. Het uitstel van het werkbezoek en daarmee de voortduring van de opschorting van de adopties is een besluit wat verstrekkende gevolgen heeft voor kinderen die in Haïti in tehuizen verblijven. Deze kinderen lopen het risico om door hun langere verblijf in het tehuis, meer beschadiging op te lopen dan nodig.
De NAS is van mening dat het mogelijk en verantwoord is om de adopties vanuit Haïti weer op te starten.
Gelukkig heeft het ministerie afwijzend gereageerd op het verzoek van de NAS. De NAS blijft het bijzonder spijtig vinden dat argumenten over de administratieve procedure de basis vormen voor het besluit van het ministerie en hoopt dat de staatssecretaris vanuit humaan oogpunt bereid is om op zijn besluit terug te komen. Zie: http://www.nederlandseadoptiestichting.nl/Haiti.htm OOK ADOPTIOUDER(S) TEGEN HEROPENING HAITI - DWIVI
De NAS had het al aangekondigd: ze wil graag adopties uit Haïti hervatten. Er is nu zelfs een on-line petitie om haar wens kracht bij te zetten. Teken de petitie vooral niet. Haïti heeft onvoldoende juridische mogelijkheden om kinderhandel te voorkomen. Je kunt er zonder problemen een 'weesje' verkopen aan een kindertehuis en dat tehuis kan zonder problemen naar een buitenlands adoptiekanaal sluizen. DNA-tests en handtekeningen zijn er makkelijk te vervalsen bij kinderen die 'afgestaan' zijn. Uiteindelijk moet je bij adoptie kunnen vertrouwen op de juistheid van het papierwerk. Zolang je dit niet kunt, is interlandelijke adoptie geen adequate optie voor Haïti. Wanneer leren we eens van Guatemala, Cambodja, Roemenië, Vietnam en Ethiopië? Als je wat wilt doen voor de kinderen in Haïti: verzin dan wat beters. Begin een school. Steun ongehuwde moeders. Stuur geld naar SOS kinderdorpen. Adoptie is nu in ieder geval niet in hun belang. Kinderen worden er gestolen van hun familie, en handelaren, tussenpersonen en ambtenaren verdienen er flink geld mee, zodra adoptie weer mogelijk wordt.



Tidak ada komentar:

Posting Komentar