Minggu, 17 April 2011

RENE HOKSBERGEN PRESENTEERT 27 MEI 2011


Geachte genodigde,

Afdeling Adoptie heeft het genoegen u van harte uit te nodigen voor de boekpresentatie van René Hoksbergen:

Kinderen die niet konden blijven. Zestig jaar adoptie in beeld.”

Datum: 27 mei 2011, 15.00 uur 

Plaats: De Uithof, Educatorium, zaal Megaron
Leuvenlaan 19, 3584 CS Utrecht

Aanmelden graag vóór 20 mei:

Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen, Afdeling Adoptie,
Martine Lunshof, M.Y.J.Lunshof@uu.nl, 030-2534804 (ma, di en wo van 10.00-18.00)

Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie, de heer Fred Teeven zal aanwezig zijn om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Wij hopen u op 27 mei te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,

Afdeling Adoptie

 Kinderen die niet konden blijven. Zestig jaar adoptie in beeld.
 Auteur Prof. Dr. René Hoksbergen

Adoptie van kinderen is al zo oud als de mensheid. Het Romeinse Rijk kende van 96 tot 180 AD zelfs vijf adoptiekeizers, bij gebrek aan mannelijke troonopvolgers. In Nederland werd adoptie pas in 1956 wettelijk geregeld. Waren het aanvankelijk vooral Nederlandse en Europese adoptiekinderen, in de jaren ‘70 brachten de hartverscheurende tv-beelden over de situatie van Vietnamese oorlogswezen en gemengdbloedige Zuid-Koreaanse kinderen een golf van medeleven teweeg. Met groot enthousiasme ging men aan de slag om deze kinderen uit hun benarde situatie te halen en hier in Nederland een beter leven te gunnen. Sindsdien is adoptie niet meer uit de media weggeweest.
In de jaren ‘80 verschenen de eerste scheurtjes in de roze wolk die adoptie omhulde. Ouders kwamen naar buiten met verhalen over moeizaam verlopende en zelfs mislukte adopties. In de jaren ’90 lieten geadopteerden zelf voor het eerst duidelijk van zich horen. Talloze verenigingen werden opgericht, meestal gebonden aan het land van herkomst. De pijnlijke kant van adoptie, zowel voor de eersteouder(s) als voor de geadopteerde kwam duidelijker voor het voetlicht. In de media verschenen berichten over misstanden bij sommige buitenlandse adoptiebemiddelaars; er werd zelfs over kinderhandel gesproken. Voor adoptieouders die zich met hart en ziel voor hun kinderen inzetten, waren dit pijnlijke berichten. Het onbevangen idealisme van de jaren ’70 heeft anno 2011 plaatsgemaakt voor een kritisch realisme.

Emeritus hoogleraar Adoptie René Hoksbergen schetst aan de hand van vijf generaties adoptieouders en twee generaties geadopteerden een evenwichtig beeld van de ontwikkelingen in de afgelopen zestig jaar. Ook de verborgen adoptie, bij het gebruik van donorsperma en donoreicellen, komt aan bod. Dit boek is een neerslag van zijn veertigjarige ervaring in het adoptieveld. Er ligt daarnaast een uitgebreide documentenstudie aan ten grondslag en informatie die door tientallen betrokkenen is verstrekt. Het is een uniek beeld van een maatschappelijk fenomeen dat ook internationaal nog steeds volop in beweging is. 

Uitgeverij Aspekt
Soesterberg
 
PROGRAMMA

Entree gratis

15.00-15.30                Ontvangst met koffie/thee

15.30-16.00             Zestig jaar adoptie in beeld”, een schets door René Hoksbergen
  
16.00-16.30            Twee geadopteerden laten u delen in hun persoonlijke ervaringen

16.30-17.00            Reacties en vragen uit het publiek

17.00-17.30            Aanbieding van het eerste exemplaar aan Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie, de heer Fred Teeven en uitreiking van het boek aan twee vertegenwoordigers van de Faculteit en enkele kernpersonen uit de adoptiedriehoek

17.30-18.15            Gelegenheid om met een drankje in de hand na te praten

Er is verkoop van enkele adoptiegerelateerde boeken en dvd’s. Na 17.00 uur kunt u eveneens het nieuwe boek aanschaffen. (pinnen is helaas niet mogelijk)

Indien u niet in de gelegenheid bent om aanwezig te zijn kunt u het boek vanaf 27 mei via m.y.j.lunshof@uu.nl bestellen.


Bereikbaarheid

- Plattegrond en routebeschrijving: klik hier
- Parkeergelegenheid: Leuvenlaan, betaald parkeren
- Openbaar vervoer: Bus 11 en 12 vanaf Utrecht CS, halte Heidelberglaan
  Teruglopen naar het Willem C. van Unnikgebouw, door de draaideuren, rechtdoor de gang in.
  
Universiteit Utrecht
Faculteit Sociale Wetenschappen
Afdeling Adoptie
Heidelberglaan 2
3584 CS Utrecht
030-2534804

Tidak ada komentar:

Posting Komentar