Sinds 1956 meer dan 55 duizend kinderen geadopteerd
Sinds de invoering van de Nederlandse adoptiewet in 1956 zijn in Nederland ruim 55 duizend kinderen geadopteerd. Het zijn vooral buitenlandse kinderen. Hun aantal was met 39 duizend meer dan tweemaal zo groot als het aantal Nederlandse kinderen.
Eerst uit Nederland, later uit het buitenland
In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werden vooral Nederlandse kinderen geadopteerd. Vanaf de jaren zestig nam dit aantal, mede onder invloed van de stijging van het aantal geboorten onder tienermoeders, sterk toe.
Door de invoering van de bijstandswet in de jaren zestig, werden de mogelijkheden voor jonge alleenstaande moeders om hun kind te behouden steeds beter. Ook werd het steeds meer als onwenselijk beschouwd dat moeders afstand moesten doen van hun kinderen. Mede door deze ontwikkeling en de introductie van de pil, nam het aantal Nederlandse adoptiekinderen medio jaren zeventig sterk af. Tegelijkertijd nam het aantal buitenlandse adoptiekinderen explosief toe.
Aantal in Nederland en in het buitenland geboren adoptiekinderen
Sinds de eeuwwisseling vooral Chinese kinderen
Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw was Colombia het belangrijkste herkomstland van adoptiekinderen. Aan het eind van de vorige eeuw nam China deze positie over. In 2004 was bijna 60 procent van de buitenlandse adoptiekinderen van Chinese afkomst. De adoptie van Chinese kinderen hangt samen met het Chinese één-kindbeleid.
Aantal geadopteerde kinderen naar geboorteland, 1995-2009
Meer meisjes dan jongens
Sinds de introductie van de adoptiewet zijn in ons land meer meisjes dan jongetjes geadopteerd. In totaal ging het om 29,9 duizend meisjes tegen 25,7 duizend jongetjes.
Aantal geadopteerde jongens en meisjes
Tot het einde van de vorige eeuw verschilde het aantal jongetjes niet zoveel van het aantal meisjes, maar sinds de eeuwwisseling is er een groot meisjesoverschot. Dit komt doordat het bij de adopties uit China – het belangrijkste herkomstland van adoptiekinderen over deze periode – tot 2009 vooral om meisjes ging.
John de Winter, Arie Eilbracht en Arno Sprangers
Bron: StatLine, Adopties
Nieuwslijn Wereldomroep - Adoptie, van bevoogding naar oudercursussen
Sinds de invoering van de Nederlandse adoptiewet in 1956 zijn in Nederland ruim 55.000 kinderen geadopteerd. Het zijn vooral buitenlandse kinderen. Hun aantal was meer dan tweemaal zo groot als het aantal Nederlandse kinderen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Directeur Peter Benders van de Stichting Adoptievoorzieningen verklaart in het programma Nieuwslijn Magazine de sterke afname van het aantal Nederlandse adoptiekinderen. ''Dat was mede het gevolg van de invoering van de Bijstandswet, waardoor de mogelijkheden voor jonge alleenstaande moeders om hun kinderen te behouden, steeds beter werden. Ook de introductie van de pil speelde een rol'.
Minder kindersmokkel
Halverwege de jaren negentig kwamen de meeste adoptiekinderen uit Colombia, dat is later China geworden. Op een gegeven moment was bijna 60 procent van de buitenlandse adoptiekinderen afkomstig uit China. Toen gebeurde adoptie vaak illegaal. Intussen is een omvangrijk kindersmokkelnetwerk opgerold.
Zorgvuldige procedure
Maar ouders die willen adopteren klagen vaak over de langdurige, ingewikkelde procedures. Ouders zouden de mogelijkheid willen hebben om de hele procedure zelf ter hand te nemen. Sommigen spreken over bevoogding van betrokken instituties en over een herhaalde geschiktsheidstoets als potentiële adoptieouder. Maar deze uitgebreide procedures zijn in het belang van het kind. Het is tenslotte geen huisdier dat je aanschaft.
Van zielig kindje naar geïnformeerde ouder
Verder is een verschuiving te zien van het beeld dat men van een adoptiekind heeft. Het zielig vinden en zich daar over willen ontfermen is een achterhaald beeld. Nu bestaat er een meer zakelijke houding, die minder traumatiserend is. Ook zijn ouders beter voorbereid; door speciale cursussen zijn zij beter geëquipeerd.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar