Kamis, 09 Desember 2010

Illegale Adoptie Bestaat Niet

Adoptie privaat rechtelijk onderwerp

Adopties die zijn 'geregeld' buiten de daarvoor bestemde procedures zijn weliswaar vaak discutabel maar de praktijk leert dat ze nauwelijks of nooit uitmonden in sancties, maar door de Nederlandse rechtbank worden gelegaliseerd.

Adopties vallen onder het privaatrecht en er zijn derhalve geen strafrechtelijke vervolgingen mogelijk. Ook indien (aspirant) adoptieouders het adoptiekind buiten de daarvoor bestemde regels Nederland 'binnensmokkelen' is de kans groot dat ze daarvoor niet zullen worden vervolgd.

Zowel de justitiele macht in Nederland als ook de Politie hebben in de praktijk bewezen hier nauwelijks of niet tegen op te treden. Door deze praktijk komt het meer dan eens voor dat wensouders (nieuwe) buitenlandse sluiproutes hanteren om kinderen buiten de wettelijke kaders Nederland invoeren.

Het belangrijkste argument gebruikt door de juridische macht om zulke adopties te legaliseren, ook als mocht blijken dat het kind niet volgens de geijkte procedure ter adoptie is verkregen, is de bescherming van 'family life' (artikel 8, Internationaal Verdrag voor de Mensenrechten) . Adopties kunnen slechts worden aangevraagd nadat het kind een jaar bij de adoptieouder werden verzorgd. En dus is er altijd sprake van ‘family-life’.

Illegale Adoptie

Meer dan eens duikt de term 'illegale adoptie op de media en rapporten over adoptie. Maar Illegale adoptie bestaat niet. Adoptie houdt per definitie in dat het een juridisch legaal proces is.

Indien adopties niet zijn 'verkregen' via de daarvoor bestaande procedures is er sprake van kinderontvoering en/of kinderhandel welke beide strafbaar zijn.

Standpunt van de UAI

(Interlandelijke) Adopties die opzettelijk buiten de daarvoor bestemde regels en wetgeving in Nederland en daarbuiten zijn 'geregeld' moeten strafbaar worden gesteld . Sancties moeten daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht en binnen het (internationale) strafrecht moet dit onderwerp een belangrijke plaats krijgen.

In alle opzichten dienen alle adoptieprocedures wereldwijd getoets worden aan de volgende (internationale) verdragregels.

Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind (IRVK) en het facultatief Protocol over de verkoop van kinderen
Naar de intenties en verdragregels van het Haagse Adoptie Verdrag (HAV)
Verklaring van United Adoptees International in kader van Interlandelijke Adoptie (UAI-VIA) (nog in ontwikkeling)

Rapportages

Zowel Interpol, Europol en het Max Planck Insituut in Duitsland als ook andere NGO's zoals Unicef, International Organization for Migration (IOM) en andere onderzoekinstituten wereldwijd meldden meer dan eens, dat kinderhandel en ontvoering van kinderen ook mede gekoppeld is aan de groeiende markt voor adoptiekinderen.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar