HISTORIC FILES
Once a while we 'reprint' older articles to keep attention of practices which are still not cleared yet. Many times government bodies succeed by the knowledge that journalist forget topics while they are not newsworthy any more. But this does not mean, that the practices of the abuse of childprotection measures or childtrafficking for adoption or exploitation of vulnerable families does not exist anymore. Besides, many times these things does not happen far away, but more often and closer as we think.
United Adoptees International
----------------------------------------------------------------------------
UAI - 27 mei 2008 - 18.33 (local time)
Amsterdam - United Adoptees International was samen met Samenwerkingsverband Interlandelijke Geadopteerden (SIG) op 15 mei uitgenodigd voor een hoorzitting van de commissie Kalsbeek. Deze commissie onderzoekt hoe om te gaan met interlandelijke adoptie in de toekomst.
De UAI werd vertegenwoordigd door Hilbrand Westra begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting –voorzitter- en Joan Hansink- vice voorzitter - .
Tijdens de hoorzitting is aan UAI haar mening gevraagd met betrekking tot de volgende onderwerpen: ethische verantwoording adoptie, leeftijdscriteria en verkrijgen na adoptie van de oorspronkelijke naam, aparte wachtlijsten hanteren voor special needs kinderen en voor- en nadelen van het stopzetten van adopties.
De UAI heeft de commissie als volgt geïnformeerd:
Voor- en nadelen interlandelijke adoptie
De UAI is niet tegen interlandelijke adoptie. De heer Westra verwacht echter wel dat interlandelijke adoptie op termijn zal uitdoven, gelet op het subsidiariteitsbeginsel. Het begrip 'institutionalisering' verdient een betere definiëring, omdat de wijze waarop dit gedefinieerd wordt van invloed is op de aantallen kinderen dat niet in een gezin(-sachtige situatie) opgroeit. Zo worden bijvoorbeeld welzijnsprojecten, zoals in Colombia het project 'Wonen bij de buurvrouw' vaak onder instituten gerekend terwijl het om wonen in gezinsverband gaat. Daardoor worden er meer kinderen gelocaliseerd die dan in aanmerking komen voor (interlandelijke) adoptie. UAI neemt o.a. het Haags Adoptieverdrag als uitgangspunt waarin gesteld wordt dat adoptie een laatste redmiddel moet zijn.
Aparte wachtlijsten special needs kinderen
De UAI is van mening dat internationale criteria moet worden geformuleerd voor special needs-kinderen, omdat ook hier de vraagkant een rol speelt. Tevens de ongelijkheid die door deze kwestie optreedt is tegengesteld tegen ‘natuurlijke’ vorm van het ‘krijgen’ van kinderen. Een voorselectie en levensoverschrijdende keuzes dienen niet bij voorbaat in wetten en verdragen te worden geregeld. Het gevaar van preselecties in kader van zogeheten special needs heeft ook bizarre gevolgen dat partijen en zelfs familieleden kinderen verminken om adoptabel te kunnen krijgen. Alleen hierom al is de UAI tegen een dergelijke ontwikkeling.
Leeftijdscriteria bij het aanvragen van de oorspronkelijke naam
Binnen UAI is een dialoog gaande of geadopteerden rond hun 16e of 18e jaar of al eerder hun oorspronkelijke naam terug zouden moeten (kunnen) krijgen, want er is ook de ervaring dat het krijgen van de naam van het gezin waar je bij opgroeit helpt bij het inburgeren in de omgeving waar je woont. De UAI is echter van mening dat de oorspronkelijke naam bij het krijgen van een nieuwe naam niet verloren mag gaan. Daarbij moet worden opgemerkt dat de procedure tot verkrijgen van de oorspronkelijke naam moet worden vergemakkelijkt. Ook verneemt UAI van volwassen geadopteerden bij het aangaan van een samenlevingscontract of huwelijk moeilijkheden ondervinden bij diverse gemeenten in Nederland. Omdat dan vaak een geboorteakte wordt gevraagd die veel geadopteerden niet bezitten.
Ethische verantwoording adoptie
De UAI is van mening dat door opnieuw over ethische vraagstukken in kader van interlandelijk adoptie te gaan hebben, het gevaar ontstaat dat de uitgangspunten in het internationale verdrag van de rechten van het kind (IVRK) en het Haags Adoptie Verdrag ter discussie komen te staan. De UAI ziet op dit moment niet de noodzaak om de discussie rondom interlandelijke adoptie opnieuw te voeren indien de de inhoud en reden van het tot standkomen van adoptie in het algemeen buiten beschouwing wordt gelaten. De UAI neemt genoemde verdragen dan voorlopig ook als uitgangspunt van haar beleid.
Download het gehele rapport. Rapport Commissie Kalsbeek
Tidak ada komentar:
Posting Komentar