Minggu, 21 Maret 2010

Adoptieouders willen af van lange bewaartermijn adoptiedossiers ?

UAI Tegen de petitie voor het afschaffen van bewaartermijn adoptiedossiers

Adoptive Parents file a petition against long term storing and preservation of adoption files

Adoptive father, Stepan Erlings in the Netherlands says that the retention and preservation is not an responsibility of adoptive parents ant that they should not be held responsible for the costs of storing and preservation of adoption files of adoptees. Besides the period of 50 years should be valid enough as longest period to store the files. Due to this old discussion which has been opened again by this adoptive father adoptive parents sign and petition against the possible decision of the House of Representatives in the Netherlands to store the adoption files 100 years.

Vanwege de opnieuw opgerakelde discussie rond de kosten en bewaartermijn van adoptiedossiers van geadopteerden is er nu ook een ontwikkeling op gang gekomen die wij als stichting meer dan zorgelijk vinden. Een en ander heeft er toe geleid dat een adoptieouder, Stephan Erlings tegen deze bewaartermijn is.

Volgens de UAI heeft de adoptieouder in kwestie onvoldoende het belang en de mogelijke gevolgen van het niet kunnen verkrijgen van de persoonlijke gegevens, vaak nog het enige wat rest aan informatie over het land en familie van herkomst, begrepen.

De UAI wil graag weten of er voldoende animo bestaat om een reactie te organiseren tegen deze huidige ontwikkeling waarin geadopteerden worden gedwongen hogere kosten te betalen voor het verkrijgen van het dossier en tevens nu ook moeten 'strijden' voor het behoud van hun dossiers.

De UAI is van mening dat het voldoende bewezen is dat het persoonlijk dossier een grote waarde vertegenwoordigd voor de directe en ook indirecte betrokkenen. De praktijk laat tevens zien dat steeds meer geadopteerden met hun adoptie (verleden) bezig zijn dan ooit is gedacht. Alleen al van de 200.000 geadopteerde Koreaanse geadopteerden is reeds meer dan de helft terug gereisd naar het land van herkomst en is bezig of is op onderzoek uit naar hun verleden. Dit beeld geldt ook voor andere grote groepen zoals de geadopteerde Colombianen, Vietnam en geadopteerden uit India en vele andere landen van herkomst. Juist door het gebrek aan een verplichte bewaartermijn van dossiers of inzage van dit soort dossiers in dergelijke landen ontstaan er situaties die nadelig uitpakken voor geadopteerden en familie van oorsprong.

Dat er opnieuw een discussie wordt gestart over de bewaartermijn van dossiers, in deze nog wel, nota bene, door een adoptieouder in kwestie, op basis van kosten en een gebrek aan solidariteit voor het algemeen belang, tekent ons inziens het korte termijn denken van de opsteller en ondertekenaars van deze petitie.

De UAI is dan ook van zins om een eigen petitie op gang te brengen maar willen hierbij peilen of er meerdere partijen als ondertekenaars van deze petitie zouden willen deelnemen. Tevens zijn wij natuurlijk geïnteresseerd of je persoonlijk aan een dergelijke petitie zou willen deelnemen.

Aankomende week zullen we de informatie verzamelen om daarna een petitie online tot stand te brengen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het bestuur van de UAI.

Hilbrand Westra - uai.hwestra@gmail.com
Joan Hansink - uai.jhansink@gmail.com
Eun Shil Boots - uai.esboots@gmail.com


-

Aanvullende informatie: De Wereld is van Iedereen - Adoptieouder niet eens met petitie van Erlings

Tidak ada komentar:

Posting Komentar