Rabu, 27 Januari 2010

Geadopteerden mengen zich in adoptiedebat - Volkskrant 23.01.2010


Illegale adopties uit Haïti onder het mom van noodhulp

Hoewel de minister van Justitie op 14 januari jl. nog aan de Tweede Kamer mededeelde dat interlandelijke adoptie niet dient plaats te vinden bij grote risico’s, liet hij de dag erna al blijken dat dit slechts loze woorden waren gelet op zijn besluit om een groep van 56 Haïtiaanse kinderen versneld naar Nederland te laten komen voor adoptie. Die groep werd in de dagen erna uitgebreid met nog 44 en 9 kinderen.

Waar ten aanzien van de eerste 56 kinderen de Haïtiaanse rechter de adoptie al heeft uitgesproken, geldt dat niet voor de andere kinderen. In feite heeft de minister van Justitie dus besloten om bij de adopties van deze kinderen de regels te omzeilen. Nu mag in tijden van nood als het gaat om het verlenen van noodhulp de bureaucratie geen hoogtij vieren, maar als adoptie onder het verlenen van noodhulp valt zal de definitie ervan in de Dikke van Dale moeten worden aangepast. En hoewel de humanitaire noodsituatie in Haïti als reden voor het besluit wordt opgevoerd, lijkt deze veeleer het excuus te zijn om lopende adoptieprocedures illegaal - want niet conform de juridische eisen - te kunnen afronden met alle gevolgen van dien.

Het meest schrijnende gevolg daarvan geldt toch wel de groep van 9 kinderen voor wie nog niet eens adoptieouders gevonden zijn en die nu na aankomst in Nederland in de pleegzorg terecht zullen komen. Wie zich enigszins op de hoogte heeft gesteld van de sinds de jaren '70 opgedane ervaringen met interlandelijke adoptie weet dat het plaatsen van een adoptiekind in een omgeving die op korte termijn weer verruild moet worden voor een nieuwe, zonder meer een averechtse uitwerking zal hebben op het gevoel van veiligheid van dat kind en diens proces van hechting.

Wie kan hier nog beweren dat dit besluit in het belang van het kind is? Nee, het gaat hier om het geruststellen van adoptieouders en illegale adopties onder het mom van noodhulp.

Ime Vreken

Jurist en geadopteerd uit Zuid-Korea
Den Haag

Tidak ada komentar:

Posting Komentar